Námestie SNP 16,

Beniczkého dom, 2. posch.

Banská Bystrica

nievnasommeste@cko.sk

Nie v našom meste

Otvorený list primátorovi Banskej Bystrice

Vážený pán primátor,
26. februára 2018 sa konal v Banskej Bystrici súdny proces s Milanom Mazurekom, poslancom NR SR za stranu Kotleba – ĽSNS, ktorá používa fašistické symboly a jazyk. Pod oknami súdu sa zhromaždilo asi 300 jeho priaznivcov, ktorí zablokovali dopravu, chodníky pre peších, zastávku MHD, a podľa nás narúšali verejný poriadok, o to viac, že sa zhromaždenie konalo v tesnej blízkosti základnej školy až do konca pojednávania, ktoré skončilo cca o 16:30.
Na základe našej žiadosti o informáciu zo dňa 27.2.2018, na ktorú ste nám odpovedali dňa 1.3.2018, sme sa dozvedeli, že toto zhromaždenie nebolo vopred mestu ohlásené. Týmto bola porušená oznamovacia povinnosť zvolávateľa zhromaždenia v zmysle zákona č. 84/1990 Zb. o zhromažďovacom práve.

Zástupcovia a zástupkyne našej iniciatívy Nie v našom meste, ktorí sa zúčastnili pojednávania, sa pýtali prítomných členov štátnej polície na plánovaný postup voči zhromaždeniu, a dozvedeli sa, že čakajú na pokyn mestskej polície.

Môže dav zablokovať ulicu? Môže dodávka s reklamou politickej strany stáť na chodníku? Zdá sa nám, že ak by blokovali ulicu 10-ti vegáni, bojujúci za práva zvierat, zložky mestskej polície by nezaváhali. Taktiež by neváhali, ak by bola na chodníku odstavená akákoľvek dodávka.

Preto Vás žiadame o vysvetlenie situácie, ako je možné, že mohlo toto neohlásené zhromaždenie prebehnúť bez akéhokoľvek zásahu kompetentných orgánov. Chceli by sme vedieť, ako ste o tejto udalosti uvažovali. Aké možnosti ste zvažovali a prečo ste sa rozhodli, tak ako ste sa rozhodli. Nezasiahnuť.

Máme pochybnosti, či tento druh zhromaždenia má byť ten, voči ktorému sa neintervenuje, resp. voči ktorému sa o to kompetentné orgány aspoň nepokúsia. V tomto prípade je kompetentným orgánom Mesto Banská Bystrica a mestská polícia.
S rešpektom vnímame zodpovednosť, ktoré na úrade nesiete. Zároveň však nemôžme ponechať vaše nekonanie bez odozvy. Domnievame sa, že nezasiahnuť a nerozpustiť takéto neohlásené zhromaždenie, bolo chybou.

Banská Bystrica ukázala v ostatných voľbách enormné nasadenie. To však nestačí. Banská Bystrica, mestský úrad a Vy, pán primátor, musíte venovať pozornosť tendenciám, ktoré sa v našej spoločnosti šíria.

Samosprávy vo svete s touto témou pracujú, systematicky a cieľavedome. Banská Bystrica už ukázala, že sa vie postaviť zlu čelom. Neuspokojme sa s tým. Pokračujme. V Banskej Bystrici sa nájde dostatok odborníkov, ktorí vám v tom radi pomôžu. Staňte sa príkladom aj pre ostatné mestá a obce. Využite volebný rok ako príležitosť.

Považujte, prosím, tento list za otvorený.

Občianska platforma Nie v našom meste

Signatári:
Maroš Chmelík, riaditeľ Centra komunitného organizovania